Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte ailelerin tercih ettiği yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklarda kalp sağlığına dikkat çekiliyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Cemşit Karakurt, her 1000 canlı doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görüldüğünü ve bunların 3’te 1’inin ciddi kalp sorunları taşıdığını belirtiyor. Erken tanının önemine vurgu yapan Karakurt, “Gebeliğin 18 ile 22’nci haftaları arasında fetüsün kalp değerlendirmesinin yapılması, doğum sonrası izlenecek yol açısından büyük avantaj sağlıyor. Anne karnındaki muayeneler, bebeğin doğum şekline karar verilmesini ve tedavi planının yapılmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.

GENÇ YAŞTA KALP KRİZİ OLABİLİR

Prof. Dr. Cemşit Karakurt, son yıllarda küçük yaştaki çocuklarda kalp krizi ve ani kalp durması vakalarının arttığını belirtiyor. Genetik ve genetik olmayan nedenlerle kalp rahatsızlıklarının bu duruma yol açabileceğini vurgulayan Karakurt, “Çocuklarda spor yapmadan önce EKG ve efor testi gibi tetkiklerle kalp değerlendirmesi zorunlu hale gelmiştir” ifadelerini kullanıyor. Ayrıca, pandemi süreciyle birlikte hareketsiz yaşam tarzının çocuklarda kalp hastalıkları için risk oluşturduğunu belirtiyor.

YAZ OKULU ÖNCESİ DOKTORA BAŞVURUN

Yaz aylarında çocukların daha fazla spor yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocukların aşırı eforun altında yatan kalp sorunlarını tetikleyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı öyküsü olan çocukların spor öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

ERKEN TANI HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Karakurt, çocuklarda kalp hastalıklarının belirtilerinin sıklıkla göz ardı edildiğini dile getiriyor ve spor aktivitelerine katılacak çocuklarda düzenli kontrol ve takiplerin önemli olduğunu vurguluyor. Ani kalp durmalarının önlenebilir olduğunu belirten Karakurt, zamanında yapılacak tetkikler ve müdahalenin hayati önem taşıdığını söylüyor.

Related Posts

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!