Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye’de Merkezi Hasta Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) kadın doğum randevularında yaşanan evli-bekar ayrımı tartışmaları devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği ortak bir açıklama yaparak, medeni durumun muayene koşullarında belirleyici olmasının bilimsel bir dayanağı olmadığını vurguladı. Açıklamada, medeni durumun sağlık hizmeti alımını engelleyici veya ayrımcılığa neden olabileceği belirtilerek, bu uygulamanın olumsuz sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE AYKIRI’

Açıklamada devamla, ülkemizde üreme sağlığı hizmetlerine erişimde zorlukların arttığı, kadın bedeni üzerinde söylemler, müdahalelerin arttığının görüldüğü belirtildi. Ayrıca, kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerinde kadın sağlığını kolaylaştırmak adına alt birimlerin bulunmasının önemli olduğu ancak medeni halin dikkate alınmasının toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı olduğu vurgulandı. Sağlık hakkı ihlaline neden olabileceği belirtilen bu uygulamanın derhal sonlandırılması talep edildi.

Related Posts

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Hitit Üniversitesi’nde farklı alanlardan uzmanların işbirliğiyle geliştirilen yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre, reflü gibi hastalıklar ile sağlıklı öksürüğü yüzde 91 başarı oranıyla tespit edebiliyor. Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, “Projenin üçüncü aşamasında, cep telefonuyla kaydedilecek öksürük sesiyle kişinin kendisine doğrudan solunum yolu tanısı koyacağı bir mobil uygulama geliştirmek istiyoruz” dedi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına bir haftada 551 bin 980 kişi katıldı