Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor

Karaciğer Yağlanması Günümüzün Önemli Sağlık Sorunu Haline Geldi

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, karaciğer yağlanmasının günümüzde hızla yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Bilgiç, “Karaciğer yağlanması günümüzün hastalığıdır. Son yıllarda obezitenin artması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve alkol tüketiminin yaygınlaşması bu sorunun temel sebepleridir” dedi.

30-40 YILDA HIZLA ARTTI

Son 30-40 yılda karaciğer yağlanmasının ciddi oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Bilgiç, obeziteyle paralel olarak bu sorunun da yaygınlaştığını vurguladı. Obezitenin karaciğer yağlanmasını tetikleyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizdi.

ÜÇ FARKLI YAĞLANMA TİPİ

Karaciğer yağlanmasının üç ana tipte incelendiğini belirten Prof. Dr. Bilgiç, “Birincisi non-alkolik karaciğer yağlanmasıdır. Bu tür genellikle obezite ve diyabet hastalarında görülse de genetik yatkınlık nedeniyle zayıf bireylerde de oluşabilir. İkinci tip alkolik karaciğer yağlanmasıdır ve uzun süreli alkol tüketimi sonucunda ortaya çıkar. Üçüncü ise metabolik karaciğer yağlanmasıdır ve bazı hastalıklarla birlikte gelişen metabolik sendromun parçasıdır” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN İLERLEYEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının çoğu zaman belirti vermeden ilerleyebildiğini söyleyen Bilgiç, “Hastalar genellikle sağ üst karında dolgunluk ve ağrı hissiyle başvurur. Ancak çoğu zaman karaciğer yağlanması kan testlerinde ya da başka bir nedenle yapılan ultrasonografide tesadüfen tespit edilir. En riskli grubu ise diyabet, alkol tüketimi ve obezitenin bir arada görüldüğü bireyler oluşturur” ifadelerini kullandı.

ÜÇ EVREDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Karaciğer yağlanmasının ultrasonografi ile değerlendirildiğini ifade eden Bilgiç, “Karaciğer yağlanması Steatoz 1 (S1), Steatoz 2 (S2) ve Steatoz 3 (S3) olmak üzere üç evrede incelenir. En ileri evre S3’tür. Ayrıca karaciğerin sertliğini ve yağ miktarını ölçmek için Fibroscan adı verilen özel bir cihazla kantitatif ölçümler yapıyoruz” diye konuştu.

SİROZ VE KARACİĞER YETMEZLİĞİNE DÖNÜŞEBİLİR

Karaciğer yağlanmasının uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgiç, “25 yıllık hekimlik hayatımda eskiden sirozun en sık nedeni hepatit B ve C idi. Ancak günümüzde karaciğer yağlanması bu hastalıkların yerini aldı. Bu durum, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.