Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Şehnaz Kanat, Akciğer Nakli Operasyonuyla Nefes Aldı!

Şehnaz Kanat, İzmir Çeşme’de yaşayan 41 yaşında bir kadındı. Akciğer sertleşmesi teşhisi konulduğunda, nefes almakta ciddi zorluklar yaşamaya başladı. Son 4 yılı oksijen cihazına bağlı olarak geçiren Kanat, Bilkent Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirilen akciğer nakli operasyonu sayesinde rahat bir nefes almaya başladı.

Şehnaz Kanat, hastalığının ilk belirtilerinin kuru öksürük olduğunu ve zamanla durumunun ağırlaştığını belirtti. Tarım işleriyle uğraşan Kanat, alerjisinin de hastalığını etkilediğini ifade etti. 7 yıl boyunca sürekli oksijen desteği almak zorunda kaldığını, ancak ameliyat sonrası durumunun değiştiğini söyledi.

Akciğer nakli öncesinde 24 kilo veren Kanat, ameliyat sonrası hızla toparlandığını ve günden güne kendisini daha iyi hissetmeye başladığını dile getirdi. Nakil sürecinde emeği geçen tüm doktorlara minnettarlığını ifade eden Kanat, geçirdiği sürecin uzun ve zorlu olacağını fakat umudunu asla yitirmediğini belirtti.

Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu: “Nakil Süreci Zorlu Geçiyor”

Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği ve Akciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Yekeler, akciğer naklinin diğer organ nakillerine kıyasla daha zorlu bir süreç olduğunu vurguladı. Hastaların genellikle KOAH, akciğer sertleşmesi gibi hastalıklar nedeniyle bu operasyonu geçirdiğini belirten Yekeler, Kanat’ın durumunun önceden alarm verici boyutlara ulaştığını ve nakil sayesinde hayatının kurtarıldığını ifade etti.

  • “Hastamız Şehnaz Kanat uzun bir süredir akciğer sertleşmesi nedeniyle oksijen desteği alıyordu. Durumu o kadar ciddiydi ki günlük işlerini dahi yapamaz hale gelmişti. Ancak günün birinde organ bağışı sayesinde yeni bir umut doğdu. Ameliyatın ardından hastamızın yaşam kalitesi belirgin bir şekilde arttı ve oksijen ihtiyacı ortadan kalktı.”

Prof. Dr. Yekeler, akciğer sertleşmesinin çeşitli sebepleri olduğunu söyleyerek, hastalığın tedavisinin olmadığını ancak nakil operasyonlarının başarılı sonuçlar verdiğini belirtti. Organ bağışının önemine vurgu yapan Yekeler, ülkemizde ne kadar çok insanın organ bağışı yaparsa, o kadar çok hastanın hayata tutunabileceğini ekledi. Türkiye’deki organ nakli başarı oranının dünya standartlarının üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!