Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar sahte ve kalitesiz güneş gözlüklerine karşı uyarıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, yaptığı açıklamada, vatandaşların güneş gözlüğü satın alırken dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Kızıloğlu, gözlüğün belli standartlara göre imal edilmiş olması gerektiğini belirterek, üzerinde güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalı olması gerektiğini vurguladı.

Ultraviyole (UV) ışınların blokajının gözlük seçiminde en önemli unsur olduğunu dile getiren Kızıloğlu, “Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren ‘UV 400’ ibaresi olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sahte güneş gözlüklerinin ışınlardan korumadığını ve sadece renkli bir cam olduğunu vurgulayan Kızıloğlu, UV ışınlarının göze olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu etkilerin kısa ve uzun vadede göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, hatta katarakt ve retina hasarına yol açabileceğini aktardı.

Kızıloğlu, özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüklerinin kullanımının görme gelişimlerine zarar verebileceğine dikkat çekerek, güvenilir optik mağazalardan ve sertifikalı gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Cam rengiyle UV koruması arasında bir ilişki olmadığını dile getiren Kızıloğlu, güneş gözlüğü seçiminde kullanım alanına göre farklı renklerin tercih edilebileceğini belirtti. Örneğin, araba kullanıcıları için gri, yeşil veya kahverengi camları önerirken, kayak yaparken amber rengi tercih edilmesini tavsiye etti.

Genel olarak sahte güneş gözlüklerinin göze zarar verebileceğini belirten Kızıloğlu, cam kalitesinden çerçeve kalitesine kadar dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Son olarak, güneş gözlüğü seçerken UVA ve UVB ışınlarını filtreleyen ve bu durumu UV400 veya CE belgesiyle belgeleyen gözlüklerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. (AA)

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.