TTB: Her üç gençten biri sigara kullanıyor; yurt içi sigara satışı 150 milyarı geçti!

Türkiye’de Sigara Üretimi ve Satışı Raporu

Türk Tabipleri Birliği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de sigara üretimi ve satışı ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 2011-2024 arasındaki dönemde sigara üretimi 200 milyar adede, yurtiçi sigara satışı ise 150 milyar adede yükselmiştir.

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere pek çok sağlık kuruluşunun iş birliğiyle hazırlanan “Her Yer Duman Altı” raporunda, ulusal tütün kontrol programının yeniden şekillendirilmesi çağrısı yapılmıştır. Raporda, sigara üretimi, satışı ve tütün kullanımı gibi konularda çeşitli tespitler yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği gibi, 31 Mayıs her yıl “Tütünsüz Bir Dünya Günü” olarak kutlanmaktadır. Raporda, Türkiye’nin uluslararası alanda ödüller aldığı tütün kontrolü başarısının günümüzde zayıfladığı vurgulanmaktadır.

Türkiye’deki Tütün Kullanımı ve Kontrolü

  • 2008-2011 yılları arasında sigara üretiminde %17 azalma yaşanırken, 2011-2024 döneminde %77 artışla 200 milyar adede ulaşılmıştır.
  • Yurtiçi sigara satışı, 2008-2011 arasında %15 azalırken, 2011-2024 döneminde %65 artarak 150 milyar adedi aşmıştır.
  • 53 farklı proje desteğine rağmen, nargile iç pazarı kayıt dışına taşınmış ve tütün kullanım oranları yüksek seviyelerde seyretmektedir.
  • Gençler arasında tütün ürünlerine erken yaşta başlama oranları endişe vericidir.
  • Neredeyse tüm sigara satış noktaları, mevzuata aykırı şekilde tütün ürünlerini promosyon yapmaktadır. Elektronik sigaraya ulaşım ise oldukça kolaydır.
  • Türkiye’de tüketilen sigaraların büyük bir kısmı belirli illerde satılmaktadır ancak bu iller tütün kontrolü uygulamalarına yeterince dahil edilmemektedir.

Related Posts

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.