Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Yapay Zeka ve Psikoloji: Psikologdan Uyarı

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, terapi için başvuran danışanlarının bir süredir yapay zeka uygulamalarıyla hayatlarını şekillendirmeye çalıştıklarını gözlemlediğini belirtti. Yapay zeka kullanımının bireyler üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi.

Yapay zekanın hayatı kolaylaştırmak amacıyla sıkça tercih edildiğine dikkat çeken Tatlıdil, yapay zeka ile ilgili şunları söyledi: “Yapay zekanın hayatımıza hızlı bir giriş yaptığı ve pratik olmasıyla fayda sağladığı görülüyor. Ancak psikolojik sağlığımız ve düşünce yapımızın değerlendirildiğinde farkındalığımızı azaltabileceği ve bağımlılığa sebep olabileceği unutulmamalıdır.”

Son dönemlerde sosyal medyada yapay zeka platformlarıyla günlük aktivitelerin bile yerine getirilmeye çalışıldığını belirten Tatlıdil, bu durumun insan ilişkileri ve kriz yönetimi gibi alanlarda yapay zekanın sınırlılığına işaret ettiğini vurguladı.

Yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendiren Tatlıdil, alınacak bilimsel tedavi yöntemlerinin danışanın ihtiyaçlarına göre belirlendiğini ve yapay zeka ile insan psikolojisinin derinliği arasındaki farkları ortaya koydu.

‘Yapay Zeka İnsan Beyninden Esinleniyor’

Yapay zekanın algoritmalarının insan zihninden esinlenerek tasarlandığını ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan zihnine benzer şekilde çalıştığını belirtti. Sosyal medyanın algoritmalarının nasıl çalıştığına dikkat çeken Tatlıdil, zihinsel algoritmanın beynin veri toplama, filtreleme, öncelik belirleme, anlam yükleme ve tepki üretme gibi özelliklerini açıkladı.

Tatlıdil, zihinsel algoritmanın sürekli eğitilen bir yapay zeka gibi çalıştığını ve zihni şekillendirdiğini belirtirken, yapay zekayı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı. Özellikle yaratıcı düşüncenin korunmasına önem verilmesi gerektiğini ifade eden Tatlıdil, yapay zekanın insan sağlığı ve psikolojisi üzerindeki etkilerinde uzmanlardan destek alınmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.

WhatsApp’a yeni özellik! Her gün 1,5 milyar kişi görecek…

Meta, WhatsApp kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir değişikliği hayata geçiriyor. DURUM SEKMESİNDE OLACAK WhatsApp, “Durum” sekmesine reklam ekleyerek işletmelerin potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmasını hedeflediğini açıkladı …

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.