Öksürük sesinden üretti: Ne işe yaradığı gündem oldu

Yapay Zeka Destekli Yazılım Solunum Yolu Hastalıklarını Teşhis Edebilecek

Üniversiteden bir grup uzman, insan seslerini matematiksel verilere dönüştürerek solunum yolu hastalıklarını teşhis edebilecek bir yazılım geliştirmek için çalışmalarına başladı.

Bir yıldan fazla süren araştırmada, 75 kişinin öksürük sesleri matematiksel verilere ve grafiklere dönüştürüldü. Bu veriler, derin öğrenme yöntemiyle KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkların öksürük seslerini tanımlayabilen yapay zekaya öğretildi.

Kontrol öksürüğünü de tanıyabilen ve hastalıkları yüzde 91 oranında doğru teşhis edebilen bu yazılım projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Proje TÜBİTAK Desteğiyle Geliştirilecek

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, çalışmalarıyla ilgili olarak, öksürük sesiyle ilgili birçok parametre elde ettiklerini ve bu verileri analiz etmek için uygun hale getirdiklerini belirtti.

Demir, yapay zekaya öğrettikleri veriler sayesinde KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, reflü gibi hastalıkları öksürük sesinden teşhis edebildiklerini açıkladı.

Ayrıca, projenin bir sonraki aşamasında, mobil bir uygulama geliştirerek hastaların kendi kendilerine doğrudan solunum yolu teşhisi koymalarını hedeflediklerini belirtti.

Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak ise öksürüğün göğüs hastalıkları polikliniğine en sık başvuru nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, farklı öksürük tiplerinin farklı hastalıklar hakkında ipucu verdiğini söyledi.

Gastroenteroloji kliniğinden uzman doktor İbrahim Durak da reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu belirtti ve öksürük sesiyle teşhis koyma imkanı sağlayacak bu projeden heyecan duyduğunu ifade etti.

Related Posts

Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Yeni doğurmuş çiçeği burnunda anneler, sık sık aldığı kilolar sebebiyle zorbalığa uğruyor. Yaşanan bu beden baskısına aceleci diyetler de eklenince, işin faturası bebeklere çıkıyor. Anne sütünün son derece olumsuz etkilendiği bu süreçte anne-bebek sağlığı riske giriyor. Diyetisyen Asya Naz Al, bu tehlikeye dikkat çekerek sağlıklı ve bilinçli kilo vermenin önemini vurguluyor.

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.