Merkez Bankası’nın tüzel kişilerin kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yeni açılış ve yenileme işlemlerini sonlandırmasını değerlendiren eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sürecin olası Kara, KKM’den çıkan şirketlerin bir kısmının döviz talebine yönelebileceğini söyledi. Bu durumun Merkez Bankası net rezervlerini bir miktar azaltabileceğini belirten Kara, bununla birlikte bankacılık sistemindeki fazla likiditenin azalmasının TCMB’nin likidite yönetimini kolaylaştıracağını belirtti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tüzel kişilerin kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yeni açılış ve yenileme işlemlerini sonlandırdığını duyurdu. Bu adımın ardından, eski TCMB Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X üzerinden sürecin ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Rezervi bir miktar azaltabilir”
Hakan Kara, KKM’den çıkışın hızlanmasıyla birlikte şirketlerin bir kısmının döviz talebine yönelebileceğini ve bu durumun Merkez Bankası’nın net rezervlerini bir miktar azaltabileceğini ifade etti. Ancak Kara, bu süreçte bankacılık sistemindeki fazla likiditenin azalacağını ve TCMB’nin likidite yönetiminin kolaylaşacağını belirtti.
Kara, paylaşımında şunları söyledi:
”KKM’den çıkış hızlanınca ne olur? Çıkan şirketlerin bir kısmı döviz alır. Merkez Bankası net rezervi biraz azalır, bankaların fazla likiditesi azalır, TCMB’nin likidite yönetimi kolaylaşır. Merkez Bankası faiz politikasını temkinli götürebilirse döviz kuruna pek bir etkisi olmaz.”
More Stories
‘2025 TL’nin yılı olacak’
Edirne Valisi, Yangın Çıkan Fabrikada İncelemelerde Bulundu
TCMB Açıkladı: Özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu arttı