Erdoğan’ın nüfus artışı uyarısı sonrası doğum izni süresi uzatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nüfus Artışı Hızındaki Düşüşe Dikkat Çekti

KADEM 5. Olağan Genel Kurulu sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çekerek ülkenin nüfusunun yaklaşık 10 milyon azalabileceği uyarısında bulundu. Erdoğan, mevcut durumun devam etmesi halinde ülkeyi endişe verici bir geleceğin beklediğini ifade etti. Nüfus konusundaki endişelerin, ülke için savaştan daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu uyarının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu önemli bir karara imza attı.

Annenin İzni Yarıya İndirilemeyecek

Aile Yılı kapsamında annelere çeşitli haklar verilmesi planlanıyor. Bunlardan biri de doğum izni süresi. Ücretli doğum izni hakkının 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması öngörülüyor. Aynı zamanda annelere kreş desteği de sağlanacak. Ancak, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık izni 20 günden 10 güne indirilmek istendiğinde Kamu Denetçiliği Kurumu buna izin vermedi. Karara göre, doğum sonrası yarı zamanlı çalışanın yıllık izni yarıya indirilemeyecek.

Doğum İzni Süresinin Uzatılması Planlanıyor

Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası toplamda 16 haftalık doğum izinlerinin yanı sıra çoğul gebeliklerde bu süreye ilave yapılıyor. Doğum izni süresi nüfus politikaları çerçevesinde ele alınarak, çalışan annelere daha uzun doğum izni hakkı verilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda ücretli doğum izni süresinin 1 yıla, ücretsiz doğum izni süresinin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor.

Babalar Arasındaki İzin Farkı Kaldırılacak

Ayrıca, memur babalar ile işçi babalar arasındaki doğum izni farkı da ortadan kaldırılacak. Mevcut durumda memur babalar 10 gün, işçi babalar ise 5 gün izin kullanabiliyor. Yapılacak düzenleme ile bu ayrımcılığa son verilmesi planlanıyor.

Annelere Tanınan Doğum Sonrası İzinler

Türkiye’de annelere tanınan doğum izni süreleri, İş Kanunu’nun 74. maddesinde belirtilmiştir. Doğum öncesi izin süresi 8 hafta, doğum sonrası izin süresi de 8 hafta olarak düzenlenmiştir. Toplam ücretli doğum izni süresi ise 16 haftadır. Çoğul gebelik durumlarında ise bu sürelere ilave yapılabilir.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

Ertuğrul Özkök: 40 yıl önce “Sen Ağlama” diyen Sezen, bu sabahtan beri “Sen Ağla” diyor

KPSS başvuruları başladı

KPSS başvuruları başladı

2025 KPSS lisans başvuruları ne zaman? KPSS lisans sınavı ne zaman?

Kamu Personel Seçme Sınavı (2025-KPSS) başvuruları için tarih araştırmaları sürmeye devam ediyor. Peki, 2025 KPSS lisans başvuruları ne zaman? KPSS lisans sınavı ne zaman?

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

Enstitü İSMEK’in “Hayal Bu Ya” festivali başladı: “Ekrem İmamoğlu’nun Türkiye için kurduğu hayaller var”

Ehliyet yenileme son gün ne zaman 2025? | Ehliyet yenileme ücreti ne kadar, randevu nasıl alınır? Eski tip sürücü belgeleri nasıl yenilenir, gerekli evraklar neler?

Ehliyet yenileme randevusu 2025 işlemleri hız kazandı. Yeni ehliyet değişimi için son başvuru tarihi yaklaşırken, vatandaşlar da ehliyet yenileme ücreti ne kadar? sorusuna yanıt arıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10. maddesi uyarınca, eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için belirlenen süreyi aşanlar, fazla ücret ödeyecekler. Cezai duruma düşmek istemeyenlerin ehliyet yenileme başvurusunu son tarihten önce yapması gerekiyor. Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya “nvi.gov.tr” üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor. Peki, Ehliyet yenileme son gün ne zaman 2025? Ehliyet yenileme ücreti ne kadar, randevu nasıl alınır? İşte, ayrıntılı bilgiler.

PASAPORT BAŞVURU ÜCRETİ (2025): Pasaport başvurusu nereden ve nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir?

Pasaport başvuru ücreti ve gerekli evraklar listesi, başvuru öncesi büyük önem arz etmektedir. Pasaport başvurusunun hızlıca tamamlanması ve ikinci bir başvuru sürecine gerek kalmadan tek seferde gerçekleştirilmesi için belgelere riayet etmek gerekmektedir. Pasaport başvurusu için istenen belgeler, 2025 yılı Haziran ayında şu şekilde listelenmiştir;