Emziren anneye zorbalık yapmayın: Diyet baskısı süt kalitesini düşürüyor

Doğum Sonrası Beden Baskısı: Annelere Doğru Beslenme İle Destek Olmak Gerekiyor

Yeni doğum yapmış anneler, doğum sonrası vücutlarındaki değişim nedeniyle sık sık eleştirilere maruz kalıyorlar. Yakın çevrenin yapmış olduğu “O kiloları kolay kolay veremezsin,” “Ben doğurduğumda ne kadar zayıftım, sen hâlâ kilo veremedin mi?” veya “O bebek değilmiş, meğer sen bayağı kiloluymuşsun!” gibi yorumlar, anneler üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarına yol açabiliyor.

Asya Naz Al

KALİTELİ SÜT İÇİN DENGE ŞART

Doğum sonrası yapılan yanlış kısıtlayıcı diyetlerin anne sütüne direkt olarak etki ettiğini belirten Diyetisyen Asya Naz Al, “Süt üretimi annenin beslenme düzeniyle doğrudan ilişkilidir. Yetersiz kalori alımı, sıvı eksikliği ve dengesiz beslenme, süt miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir” şeklinde konuştu. Özellikle bebeklerin ilk 6 ayında anne sütünden alacakları besinlerin önemine vurgu yapan Al, annelerin kilo kaygısı yerine bebeklerine odaklanmaları gerektiğini belirtti. Al, “Yeni doğum yapmış kadınlara yönelik bedensel baskılar toplumumuzda yaygındır. Bu baskılar anneleri sağlıksız diyetlere itebilir. Hızlı kilo kaybı, zararlı toksinlerin salınımına neden olabilir ve bu toksinler bebeklere zarar verebilir. Bu sebeple emzirme döneminde yavaş ve sağlıklı kilo verme önemlidir” diye ekledi.

YAĞ, KALİTEYİ KORUYOR

Süt kalitesini korumak için annelerin yağ oranını sabit tutmaları gerektiğini ifade eden Al, “Aylık 2 kilo, haftalık 500 gram kaybetmek idealdir. Bu miktarın üstünde kilo vermek, annenin vücut direncini azaltabilir ve süt üretimini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla bebeğin sağlığını riske atabilir” açıklamasında bulundu.

YUMURTA VE PEYNİRİ İHMAL ETMEYİN

Al, vücudun süt üretmek için daha fazla enerji harcadığını ve günlük kalori ihtiyacına ek olarak 300-500 kalori eklenmesi gerektiğini belirtti. Bu ek kalorileri sağlıklı besinlerden almanın önemine değinen Al, “Gün içinde 4 ila 6 kez beslenme, azar azar ve sık sık beslenme alışkanlığı kazanılması önerilir” dedi.

ÜÇ Döneme Farklı Planlama

  • Hamilelik sürecinin üç aşamasında farklı beslenme yaklaşımlarının gerekliliğine vurgu yapan Al, ilk trimesterde ekstra kalori alımına gerek olmadığını belirtti. Fazla kilolu olan anneler için bu dönemde kilo vermek bile önerilebileceğini ifade eden Al, ikinci trimesterde ise kilo vermekten kaçınılması gerektiğini söyledi. Al’a göre, emzirme döneminde ise bebeğin sağlıklı gelişimi için kalori alımının artması büyük önem taşıyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.