Çinli yapay zeka DeepSeek’in yenisi de sansürlü

Yapay Zekâ Modeli R1-0528: Güçlü Performans ve Tartışmalı Sansür

Önceki model R1’in güncellenmiş versiyonu olan R1-0528, kodlama, matematik ve genel bilgi testlerinde yüksek puanlar alarak OpenAI’nin o3 modeline yaklaşmayı başardı.

Ancak güçlü performansının yanı sıra, modelin siyasi içeriklere verdiği yanıtlar tartışma konusu oldu. “xlr8harder” kullanıcı adını kullanan bir geliştiriciye göre, R1-0528 özellikle Çin hükümetinin hassas kabul ettiği konulara yönelik sorularda önceki versiyonlara kıyasla daha katı bir sansür uyguluyor. Bu durum, geliştiriciye göre “şimdiye kadarki en sansürlü DeepSeek modeli” olmasına neden oluyor.

Çin’de Yapay Zekâya Yönelik Yasal Kısıtlamalar

Techcrunch’un haberine göre, Çin’de geliştirilen yapay zekâ modellerinin devletin tarihsel ve politik anlatılarına aykırı içerik üretmesi yasalarla engelleniyor. 2023 yılında yürürlüğe giren bir yasa, modellerin “ülke birliğine ve toplumsal uyuma zarar verecek içerikler” üretmesini yasaklıyor. Bu nedenle Çinli şirketler, modellerini ya önleyici filtrelerle ya da ince ayarlamalarla sansürlemeye çalışıyor.

Örneğin, önceki R1 modeli politik açıdan hassas kabul edilen konularla ilgili soruların %85’ine yanıt vermemeyi tercih ederken, yeni R1-0528 daha da ileri bir yaklaşım sergiliyor.

Sincan Kampları da Sansür Nedeni

“xlr8harder”’ın testlerine göre, R1-0528 Sincan bölgesindeki kamplar gibi konulara dair soruları genellikle yanıtsız bırakıyor. Ara sıra Çin hükümetinin insan hakları siciline eleştirel yaklaşsa da, modelin çoğu zaman Çin’in resmî duruşunu benimsediği görülüyor. Model, bir örnekte Sincan kamplarını insan hakları ihlali olarak belirtse de, genellikle devlet çizgisinde kalıyor.

Yeni DeepSeek modeli, teknik açıdan gösterdiği başarıyla dikkat çekerken, içerik üretimindeki sınırlamalar Çin menşeli yapay zekâların ifade özgürlüğü ve tarafsızlık konularında ne kadar ileri gidebileceğine dair soru işaretlerini artırıyor.

Related Posts

Elon Musk’a bir darbe daha: Fransa sosyal medya platformu X’e ‘dış müdahale’ şüphesiyle soruşturma açtı

Fransa’da, eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X ve yöneticileri hakkında, platformun algoritmasının “dış müdahale” amacıyla kullanıldığı şüphesiyle soruşturma açıldı. Fransız milletvekili ve Fransız kamu kurumlarında çalışan üst düzey bir yetkilinin yaptığı ihbarlarda X’in algoritmasının yabancı aktörler lehine kullanıldığı ve platformun dış müdahale teşebbüslerine kapı araladığı ileri sürüldü.

İnternette görülmemiş rekor kırıldı! Netflix’teki tüm filmleri bir saniyede indirebiliyor

Japon araştırmacılar, saniyede 1.02 petabitlik veri iletimiyle internet hızında dünya rekoru kırdı. Bu hız, Netflix’in tüm içerik arşivini saniyede 30 kez indirebilecek kapasitede.

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI’dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında dengeleri değiştirmek.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.