Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!


1 Yaş Altı Bebekleri Sevme Yanlışlarına Dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin bazı yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzman Dr. Demir, bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın bebeklerde geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini belirtti. “Sevgiyle yapılacağını düşündüğümüz bu eylemler, aslında büyük tehlikeler barındırabilir” dedi.

‘Sallama Doğru Bilinen Yanlışlar Arasında!’

Bebeklerin ağlamasını durdurmak ya da eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma ve havaya atıp tutma gibi hareketlerin doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bebeklerin başları vücutlarına göre büyük olduğundan, bu tarz sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir. Kafa bölgesinin sarsılması beyin damarlarında yırtılmalar, göz içi kanamalar ve hatta beyin kanamalarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

‘Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir!’

Beyin yanı sıra solunumu kontrol eden sinirlerde de yırtılmaların yaşanabileceğini belirten Uzman Dr. Demir, “Bu tür travmalar ani solunum durmalarına neden olabilir. Eğlence amaçlı yapılan bu hareketler, bebeklerde ciddi tehlikelere sebep olabilir” dedi.

Bebeklerin tavana çarptığı ya da düşerken tutulamayarak yere düştüğü durumlarla karşılaşıldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bu gibi kazalar bebeklerde hem kafa hem de vücut travmalarına yol açabilir. Bu da kalıcı zihinsel ve bedensel hasarlarla sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler!’

Bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek ve dokunmak gibi yöntemler güven verir ve sağlıklı bağlanmayı destekler. Ancak bunun için bebek rahat olmalı, temiz ve tok olmalıdır” önerisinde bulundu.

Herhangi bir sarsma veya travmadan sonra belirtilere dikkat çekerek Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, göz kayması gibi belirtiler fark edildiğinde hemen bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.