Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Uzayda Gıda Üretimi İçin Yeni Araştırma Yapılıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırmada, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin olası olup olmadığını inceliyor.

BBC’nin aktardığı habere göre, ESA’nın finanse ettiği projede, yerçekiminin az ve radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilmesi üzerine araştırmalar yapılıyor.

Astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması amaçlanıyor. Bilim insanları, çalışmalarının olumlu sonuç vermesi durumunda astronotların biftek, püre, tatlı gibi yiyecekleri uzayda laboratuvar ortamında üretebileceğini ifade ediyor.

Proje kapsamında kullanılan “biyoreaktör” sistemi, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üreterek, bunları gerçek gıdaya dönüştürmeyi hedefliyor.

Imperial College Londra’da geliştirilen bu sistem, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tüketip çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında daha küçük boyutlu bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek ve bu sistem ESA’nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Frontier Space şirketinin CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu araştırmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi oluşturulması için atılan ilk adım olduğunu belirterek, “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da üretim tesisleri kurmak.” dedi.

İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkat çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Nuri Aydın – Güncel

Related Posts

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …