Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünya’nın Hızlanması Bilim İnsanlarını Endişelendiriyor

Bilim insanları, görünüşte önemsiz olan bu hızlanmanın, uydu sistemleri ve hatta zaman ölçümleri gibi birçok teknolojiyi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi’nden araştırmacı Leonid Zotov, bu hızlanmanın nedeninin hala belirsiz olduğunu vurguladı ve durumun beklenmedik bir gelişme olduğunu belirtti.

“Dünya, 2020 Yılından Beri Hızlanıyor”

Normalde, Dünya’nın dönüşü, ayın çekim etkisiyle yavaşlıyordu. Ancak 2020 yılından bu yana, gezegenin dönüş hızının arttığı gözlemleniyor. Bilim insanları, bu durumu atom saatleriyle hassas bir şekilde ölçüyor. En kısa gün olan 5 Temmuz 2024’te, Dünya standart 24 saatin 1.66 milisaniye altında döndü.

Nedeni Ne Olabilir? Bilim Düşünüyor

  • Dünyanın sıvı metal iç çekirdeğinin hareketi,
  • Okyanus akıntılarındaki değişiklik,
  • Yüksek irtifa rüzgarları gibi Jet stream’ler,
  • Büyük hava olaylarından El Nino,
  • Buzulların erimesi ve kütle dengesindeki değişiklikler.

“Tüm Saatler Yeniden Ayarlanabilir”

Dünya’nın zamanı şu anda UTC (Eşgüdümlü Evrensel Zaman) üzerinden belirleniyor. Dünya yavaşladığında, artı bir saniye (leap second) ekleniyor. Ancak şimdi durum tersine dönebilir. Eğer hızlanma devam ederse, ilk kez negatif bir saniye eklenmesi gerekebilir.

Bu durum, teknoloji altyapısı için büyük bir zorluk oluşturabilir. GPS, banka sistemleri ve telefon ağları milisaniye hassasiyetiyle çalıştığı için, en küçük değişiklikler bile sorun yaratabilir.

Related Posts

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

Apple, iOS 26 için duyurmadığı özellikler üzerinde çalışıyor

Apple, haziran ayının başında yeni iOS 26 arayüzünü tanıttı ancak bu arayüz kullanıcılar tarafından eleştirildi.

Siber güvenlik alarmı: Yüzlerce yazıcı tehdit altında

Siber güvenlik kuruluşu Rapid7 tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Brother, Fujifilm, Ricoh, Toshiba ve Konica Minolta gibi önde gelen markaların toplamda 748 çok fonksiyonlu yazıcı, tarayıcı ve etiket yazıcısında sekiz kritik güvenlik açığı …

Psikologtan kritik uyarı: Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz!

Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, yapay zeka kullanımının bilinçsizce artmasının bireyde yaratıcılık kaybına ve bağımlılığa yol açabileceğini belirtti. Uzman isim, özgün düşünce yetisinin kaybına karşı uyarıda bulundu.

MediaTek, Dimensity 8450’yi resmen duyurdu

MediaTek, Dimensity 8450 yonga setini resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu, işlemcinin OPPO’nun yeni amiral gemisi akıllı telefonu Reno 14 Pro’da Mayıs ayında zaten yerini almış olmasının ardından yaptı. Dimensity 8400 ile büyük ölçüde benzer …

ChatGPT’yle konuşup başka birine dönüşenler anlattı: Eşiyle boşanan bile var

Hayatımıza hızla dahil olan yapay zekanın en çok kullanılan uygulamalarından biri ChatGPT… Ancak bu bot ile uzun süreli ve derin sohbetler, sınırları zorlayan etkiler bırakabiliyor. Aralarında evliliği biten, gerçeklik algısı sarsılan ve bunalım yaşayanların da bulunduğu bazı kullanıcılar, yaşadıkları sıra dışı deneyimleri paylaştı.