SGK duyurmuştu: Yıpranma payı düzenlemesi ne anlama geliyor? Erken emeklilik kalktı mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamını Daralttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı olarak bilinen yıpranma hakkı ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. SGK, hangi mesleklerin artık bu haktan faydalanamayacağını belirleyen yeni bir kısıtlanan meslek kodu listesi yayınladı. SGK yıpranma hakkı kaldırılan meslekler ve erken emeklilik durumuyla ilgili detayları açıkladı.

Erken Emeklilik Durumu

SGK’nın verilerine göre, bazı işyerleri aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli, sekreter gibi normalde yıpranma hakkı olmayan çalışanları da yanlış şekilde bu kapsama dahil etti. Bu nedenle, SGK, kapsam dışı meslekleri belirleyerek bu uygulamaları engelledi.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan‘ın belirttiğine göre, SGK’nın yaptığı incelemeler sonucunda, bazı çalışanların yanlış meslek koduyla bildirildiği ve bu nedenle fiilen yıpranma hakkına sahip olsalar bile erken emeklilik hakkını kaybettikleri ortaya çıktı. Özellikle itfaiye şoförleri, sadece “şoför” olarak bildirildiğinde bu haktan mahrum kaldı.

4 Bin 873 Meslek Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamı Dışında

SGK’nın yayınladığı yeni listede tam 4 bin 873 meslek, fiili hizmet süresi zammı kapsamı dışına çıkarıldı. Bu meslekler arasında dikkat çekenler şunlar: oda başkanları, siyasi parti başkanları, armatör, genel müdürler, rektör, banka kredi müdürü, finans müdürü, halkla ilişkiler uzmanı, yazılım koordinatörü, dekan, öğretmen, müftü, veteriner, tercüman, matematikçi, ziraat uzmanı, aşçı, hırdavatçı.

SGK’dan İşverenlere Uyarı

SGK, işverenleri doğru bildirim yapmaları konusunda sert bir şekilde uyardı. Özellikle fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinde, sadece riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanların bu haktan faydalanabileceğini vurguladı. “Çalışmanın fiilen yapıldığı ve mesleki risklere maruz kalındığı durumlarda bu hak kullanılabilir” denildi.

Related Posts

Bakan Şimşek: “Dış finansman ihtiyacı azalıyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik programının kararlılıkla sürdüğünü ve enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Programı patikasında tutmak için her şeyi yapacağız.” dedi.

Erdoğan: Zirai don nedeniyle belli gruplarda sıkıntı yaşanacak

Erdoğan, “Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor. Şimdiye kadarki tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini gösteriyor.” dedi.

Kredi faizleri tırmanıyor: Aylık taksitler 43 bin TL’ye dayandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı haftalık verilere göre, 2 Mayıs ile biten haftada konut kredisi hacmi 562,61 milyar TL’ye ulaştı. Bu, bir önceki haftaya kıyasla yaklaşık 3,35 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor …

Mehmet Şimşek duy bu isyanı: Ot bile bu kadar pahalı olursa…

Geçim sıkıntısı Türkiye’nin dört bir yanında tepkilere neden olurken Sinop’ta yaşayan vatandaşlar da hayat pahalılığından yakındı. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren vatandaşlar adeta isyan etti. Pazarın en ucuz ürünü yeşillikler bile 25-30 …

Dış ticaret fazlası azalıyor: Yüzde 17,8’lik düşüş

Rusya Merkez Bankası, ülkenin dış ticaret ödemeler dengesine ilişkin verileri açıklandı. Verilere göre yılın ilk üç ayında ülkenin ithalatı, 2024’ün ilk üç ayına göre yüzde 0,1 artış gösterdi. Bu artışla 3,1 milyar dolara çıkarken, ihracatı yüzde 6,8 …

Elektrik tavan fiyatı 3 bin 400 TL’ye dayandı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, spot doğal gaz ve elektrik piyasalarında 7 Mayıs 2025 itibarıyla dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Spot doğal gaz piyasasında 1000 metreküp gazın referans fiyatı 13.828,10 TL olarak belirlendi …